Last preparings for Atlantic passage, Tenerife, Santa Cruz, 18th to the 21st of November

November 21, 2013 in Travel Plans

Den 18 november seglade vi till Teneriffa. På vägen fångade Mikael den största fisken hittills, en Dorado. Han tog den på sitt spö med ett hemmafixat rosa bläckfiskdrag. De är fantastiskt turkosblå men förlorar tyvärr färgen när man tar upp dem.

Tiden börjar bli knapp och nu handlar det om förberedelser för överfarten. Vi har bunkrat med diverse konserver under hela färden men nu börjar det handla om mer eller mindre färskvaror. Vi hade ingen aning om att det fanns både mjölk och grädde med lång hållbarhet som inte behöver vara kylda. En stor lättnad då det är produkter som annars tar stor plats i vår lilla kyl. Vi har satt upp ett nät i taket för att få mer utrymme för frukt och grönt. Efter historier om apelsinsaft då nätet trycker sönder frukten har vi bestämt oss för att lägga en handduk i nätet. Vi har räknat ut att vi vill ha ca 48 liter dricksvatten utöver våra 240 liter som ryms i vattentanken. Kanske lite mer vatten till extra duschar om det får plats. Alla batterier ska laddas, sista tvätten ska tvättas, diesel ska fyllas och mat förbereds så gott det går för de första dagarna då den passagen kan bli tuff. Mätt upp ingredienser för bröd i påsar för att lätt kunna baka bröd i vår omniaugn under färden om vi får lugnt väder.

I Brighton installerade vi en ny VHFradio och betalade en tekniker för att ta reda på om det inte var antennen det var fel på istället för radion. Det visade sig att britten inte alls kollade antennens funktion. När Mikael klättrade upp i toppen av masten upptäckte han att antennsladden inte ens var ansluten till antennen i toppen av masten. Man bör nog akta sig för inkompetenta tekniker och det är bra att kunna en del själv och framför allt vara med när de jobbar. Under de sista dagarna har vi fixat en ny antennsladd genom masten och det verkar fungera bra igen.

Planen är nu att gå den 23e november från Tenerife, Santa Cruz. Rutten blir ner mot Kap Verde men om allt går bra går vi strax norr över direkt västerut mot St Lucia. Är den första biten jobbig går vi in till Kap Verde. Målet är att vara framme vid St Lucia innan jul. Är det så att vi är snabba kanske vi stannar på Barbados innan vi går mot St Lucia. På vägen har vi sällskap av den Australiensiska båten Bambi som transporteras av kaptenen Kamil som kommer från Polen. Med har han tre passagerare, en spansk, fransk och skotsk. Deras båt är snabbare så vi får se hur länge de orkar vänta på oss. Ungefär samtidigt går även den svenska båten Galicia, som vi första gången träffade i Brighton, som vi ska försöka ha radiokontakt med på vägen.

Vi känner oss redo att ge oss ut på det öppna blå! Ni hör av oss igen när vi är på andra sidan.