26th to the 31st of October, A windy welcome to the Canary Islands

November 1, 2013 in Travel Plans

Det tog tid att komma ifrån Agadir då det tog en halv dag för polisen att stämpla våra pass. Vi och några andra båtar kom inte iväg förrän klockan åtta på kvällen. Övergången till Kanarieöarna gick snabbt, ibland lite väl snabbt då vinden inom någon sekund kunde öka från 7 till 20 m/s. Jag försökte ta över rodret från autopiloten när detta hände första gången, ovetandes om den kraftiga vindökningen, och det gick inte att hålla båten. Det var alldeles för tungt. Inte undra på när vi såg på vindmätaren.

Den 27e kom vi fram till La Graciosa, en ö norr om Lanzarote som omges av ett marint reservat. Vi fick inte plats i hamnen så de bad oss att ankra i en vik inte långt ifrån som hade en fin sandstrand nedanför en vulkan. På grund av vinden och osäkerhet i ankarfästet gick vi aldrig i land. Däremot fick vi tillfälle att snorkla för första gången i 23 gradigt vatten. Vi spenderade bara en natt vid ön och den natten var den värsta vi varit med om hittills. Vid tretiden kom kraftiga vindar tillsammans med regn och blixtoväder. Jag låg i akterruffen och tittade ut genom fönstret då vinden tog tag i båten så jag helt plötsligt låg tryckt med näsan mot fönsterrutan. Båten lutade så att jag kunde se under vattnet för någon sekund. Mikael var uppe i full utstyrsel och ändrade tamparna så de inte skulle slitas för mycket. Några av de andra båtarna i viken ankrade om då de draggat. På morgonen ville vi bara in i en säker hamn, så när vi väl fått en väderrapport kastade vi loss… eller snarare kämpade i 45 minuter för att komma loss. Vi satt i alla fall fast ordentligt till skillnad från de andra.

Seglingen ner till Arrecife var underbar. Vi hade medvind och var uppe i hela 7.8 knop vid ett tillfälle. Eftersom hamnen i Arrecife för tillfället är billig, då de bygger om hela hamnen, och för att det finns diverse båttillbehörsaffärer i området, bestämde vi oss för att stanna några nätter. Tid för att fixa med båten och se Lanzarote.

Redan första kvällen blev vi inbjudna till grannbåten, Ocean Rainbow. Där träffade vi ett gäng halvgalna britter som inte lämnar en minut utan skratt. Två dagar senare hyrde vi alla, 7 personer, en bil tillsammans för att se Lanzarote. Vi såg HELA ön! Vi såg vulkanerna och dromedarerna i södra delen av ön, en alternativ hamn lite längre väster över (Playa Blanca), åt lunch på en vacker svart strand, såg de underliga halvmåneformade vinodlingarna, provade vin på en lokal bodega, åkte till den norra delen och såg ut över La Graciosa. Det var en toppendag med fantastiskt trevligt och hysteriskt roligt sällskap! När vi väl var tillbaka i båten var vi helt slut!