7th to the 14th of February – Martinique; Marin, Fort de France, St. Pierre

February 20, 2014 in Travel Plans

Vi fick tillbaka autopiloten och den fungerade!! Glatt kunde vi segla vidare till Martinique. Bestämde oss for att börja med Marin eftersom det finns diverse båttillbehörshandlare där. Den första butiken vi gick in i hade extra bälten till autopiloten som vi letat efter, jackpott! Att man kan bli så glad över en sådan sak. När vi kände oss klara med Marin seglade vi till Fort de France, Martiniques huvudstad. Staden är väl planerad for yacht folket med en gigantisk dingebrygga. Däremot var vi inte så imponerade av själva staden då fasaderna är slitna och vissa hus är rena rucklen. Vi trodde vi kunde handla lite kläder här, då t-shirtar och linnen slits fort i solen, men kläderna var smaklösa. De flesta affärer hade lekfulla underkläder i skyltfönstren. Kanske lockar det in fransmännen?

Vi tog oss vidare till St. Pierre i hopp om vrakdykning. St. Pierre var en av Martiniques största städer fram tills 1902 då dess ca 30 000 invånare dog i en explosion från den närliggande vulkanen (Två personer överlevde). I och med explosionen sjönk en del skepp utanför St. Pierre och en del av dessa finns det vrakdelar kvar av som man idag kan dyka på. I ett stort område utanför staden är det ankringsförbud for att skydda dessa dykplatser. Vi åkte med en lokal dykbutik till vraket Amelie som ligger på bara ca 10 meters djup. Det var lite grumligt i vattnet men vi fick se stim av squid, diverse koraller och en hel del fisk.

Till Mikaels stora glädje ligger det ett Romdestilleri (Depaz) strax utanför St. Pierre. Dit gick vi i uppförsbacke en varm och solig dag. Men det var det värt. Maskinerna var inte från igår. Säkert från tiden efter vulkanexplosionen. Mikael kom ut med ett leende på läpparna och en påse gotte. På vägen dit och hem passade vi på att se på resterna av staden från innan explosionen.