5th to the 8th of March – Barbuda; Coco Point, 11-mile Beach and Codrington

March 10, 2014 in Travel Plans

Dessa barrakudor!! Eftersom inga fiskar dem verkar det finnas massor. Med deras vassa tänder tror vi att det var barrakudor som stal flera drag av oss på överfarten till Barbuda. Fick en fram till båten som vi släppte. Väl framme ankrade vi på södra delen vid Coco Point. Det är riktigt klurigt att navigera sig in mellan reven och omöjligt om man inte har solen uppe och gärna bakom sig så man ser reven. På sjökorten är stora delar inte djupmätta. Vi kom fram vid 16 tiden och packade ihop mat och grill och tog dingen iland till den långa vackra sandstranden för att äta och dricka en flaska vin i solnedgången. Vi fick en fantastisk kväll även om vi var lite blöta. På vägen in lyckades vi missbedöma storleken på vågorna som slog mot stranden och fick en våg över dingen. När jag hastigt försökte hoppa i vattnet för att dra upp dingen lite snabbt så fastnade min fot i en tamp och jag ramlade i vattnet. Mikael kämpade samtidigt med att få upp motorn men den hade fastnat och drog i sanden. Måste sett hysteriskt roligt ut! Grillkolen lyckades vi ändå få fyr i och vinet värmde.

Dagen efter seglade vi upp till 11 mile beach och ankrade vid Low Bay. Ytterligare en fantastiskt vacker och lång strand men denna är speciell då den inte är så bred. På andra sidan finns en stor saltvattensinsjö. För att komma till Codrington, som är huvudstaden på Barbuda, måste man ta sig över denna sjö. På min födelsedag packade vi varsin ryggsäck och tog dingen över för att bl.a. checka ut ur landet inför kommande helg då allt är stängt. Billigare att ta dingen än en vattentaxi men man kan räkna med att bli blöt om det är lite vind. Barbuda är så låg så även i insjön går det gäss. Det första som mötte oss när vi kom in i den lilla hamnen var ett stort nybyggt tvåvåningshus, det visade sig vara den i särklass finaste fiskemottagning som vi någonsin sett. Vi var väldigt undrande hur det kom sig att denna lilla stad, med en hamn som bara kan ta emot små öppna fiskebåtar, har en så stor och fin fiskemottagning tills vi såg skylten uppe vid vägen… (se bild). Blöta tog vi oss sen vidare in i den fantastiska lilla byn med små hus och slingriga gator med frigående getter. Hittade tullen i ett privathus och immigrationen i ett litet skjul. Beställde en guidad tur till fregattfåglarna till dagen därpå, åt en god lunch i ett gatustånd (finns inte så många restauranger) och hyrde varsin cykel. Lyckades övertala Mikael att cykla!!! Ibland är det bra att fylla år! Cyklade till two foot bay som ligger på andra sidan ön. De enda som var där var ett gäng amerikaner på picknick som till vår glädje bjöd oss på öl. Sandstranden är rosa av korall- och snäckskal. Vi tog ett dopp i havet och gick in i en grotta som leder upp till ”högplatån” på ön. Man kan lätt spendera en hel dag på den stranden och utforska.

Morgonen därpå blev vi hämtade på andra sidan stranden för att guidas in i fregattfågelreservatet i insjön. Det är en av de största fregattfågelkolonierna i världen och den största fågelkolonin vi varit inne i. 14 000 par häckar där varje år och varje par lägger ett ägg. Vi kom in i tid för att se både hannar med uppblåsta röda halsar och ungar i alla möjliga storlekar. Upplevelsen förhöjdes av de många, olikfärgade och formade, uppochnervända maneterna som ligger på botten med odlingar i tentaklerna. Riktigt häftigt då vi bara sett detta på national geographic tidigare. Barbuda är litet och mycket charmigt. Här träffade vi de vänligaste människorna på hela resan. Folk hälsar på gatorna vilket inte är så vanligt. Det bor bara ca 1000 röstberättigade människor på Barbuda vilken är en mycket liten del av det totala antalet människor i Antigua/Barbuda, som utformar ett och samma land. Hotellen på ön ligger längst stränderna vilket gör att det inte är så många gäster som tar sig till huvudstaden. Vi delade 11 mile beach med 4-9 båtar under de nätter vi var där. Såg inte av dem alls på fastlandet förutom på stranden. Barbuda verkar vara lite ”off track” men en riktig diamant bland guld. Medan Dominica har sin natur på land har Barbuda sin vid havet. Vi har funnit ännu en favoritplats i Karibien.