9th to the 15th of March – The Islands that Brush the Clouds – St. Kitts, Statia, Saba – Amazing diving on Statia and especially on the famous pinnacles out of Saba.

March 16, 2014 in Travel Plans

Fick vår första spanska makrill på vägen till St. Kitts. Seglatsen till St. Kitts var lång och vi kom fram först efter solnedgången. Ankrade i Banana Bay vid Reggae beach för natten innan vi gick vidare till Basseterre för att checka in i landet. Basseterre har ett stort område vid hamnen där man kan handla taxfreevaror. Bisarrt nog bestod varorna främst av billiga t-shirts och dyra smycken. När det kommer in stora kryssningsfartyg fylls området med galet många människor. Vi tog en promenad till fiskehamnen och även här har Japanerna visat sin vänlighet mot landet i form av en fiskebyggnad. Promenerade i staden och handlade mat för vidare färd. Claire på båten Ocean Rainbow har fått oss att till slut köpa en tryckkokare. Inväntar hennes kokbok för tryckkokare!! Det är en utmaning att experimentera sig fram i tillagningstider men oj så snabbt det går och vi kommer spara en del gas och färskvatten med den. Stannade bara en natt i Basseterre innan vi seglade vidare till Statia.

När vi ankrade vid Oranje Baai, hamnen på Statia, fick vi vårt första karibiska besök av kustbevakningen. Det var första gången på resan de skickat ner en kille för att kolla igenom båten. Det var lite roligt då de skickade ner sin största kille som inte fick plats att krypa in i akterruffen så där bak blev det inte undersökt. Vi tog en dag för att klättra upp på öns vulkan. Det var en lång väg upp för oss otränade seglare men mycket vackert och värt mödan. Uppifrån fick vi en fantastisk utsikt över Statia och de närmaste öarna. Nu kunde vi för första gången se vårt slutmål i Kariben. På vägen ner in mot staden flög en Macaw förbi oss. Dagen efter gjorde vi två dyk med en lokal dykfirma. Fantastiska dyk med mer koraller, langustrar och fisk än tidigare och vi hade sällskap av hawksbill sköldpaddor under dyken. Vi fick reda på att en svensk kille, Erik, jobbar på ”fisheries department” så vi hälsade på honom på hans kontor i hamnen. Mycket trevlig kille som bott på Statia i flera år och nyligen skaffat familj. Ska snart börja doktorera på conch för ett holländskt universitet och därmed stanna i åtminstone tre år till.

Efter besöket hos Fisheries Department seglade vi vidare till Saba. Vi närmade oss ön när det började mörkna och vi fick en nästan kuslig känsla av ön. Den var sagolik och som något hämtat ur en blandning av sagan om ringen och Ronja rövardotter. Det är en liten ö men väldigt hög. Från håll kunde vi se ljuset från bilar som slingrade sig runt toppen på ön mellan små byar. Nedanför är det en tuff terräng med branta sluttningar. Vi ankrade på västsidan över natten där det var lite lugnare än på sydsidan där deras enda hamn, Fort Bay, ligger. Dagen efter checkade vi in i landet och tog en tur upp i närmaste by. Det var jobbigt brant att komma upp så vi liftade efter några tiotal meter. Husen på ön har en speciell stil då de är vita med gröna knutar och rött tegeltak. Mycket pittoreskt och mysiga gator. Köpte en flagga och promenerade runt innan vi gick nedför den branta backen och tog oss tillbaka ut till båten. Eftermiddagen spenderade vi med att snorkla på Torrens Point på nordvästra delen. Fantastisk snorkling mellan coola stenformationer. Vi såg nu fram emot dykningen vi beställt till dagen efter. Vi hade sådan tur att de som skulle dyka skulle flyga dagen efter och ville därför bara göra grunda dyk. Ägaren Toni till dykfirman Saba Deep tog därför själv med oss ut till en av de berömda ”pinnacles” (undervattenspelare) som är ett måste för alla dykare och enligt vissa en av topp tio platserna att dyka på i världen. Det finns flera sådana undervattenspelare vid Sabas kust som formats av vulkanisk aktivitet. Vi började dyket på 40 meters djup och cirklade uppåt runt pelarens topp. Vi var i en sagovärld som vi aldrig sett förut. Det kryllar av koraller i mängder av färger och massor fisk ansamlas på och runt pelaren (tyvärr har vi för veka blixtar på kamerorna och färgerna återspeglas inte som de är i verkligheten). Vi såg haj nedanför oss och på toppen låg en stor sköldpadda och sov med huvudet instucket mellan koraller. Vattnet var så klart att vi inte fick någon riktig djupkänsla då vi såg vågorna ovanför oss från 40 meters djup. När vi kom upp hade vi båda ett stort leende på läpparna och såg fram emot nästa dyk. Andra dyket gjorde vi tillsammans med de andra och eftersom de hade spenderat en vecka på ön hade de önskemålet att åka till det ställe de tyckte var vackrast av de grundare dyken och det var på ostsidan av ön där det är ännu klarare vatten. Vi fick ännu ett fantastiskt dyk med massor att se på. Slogs verkligen av de färger som fanns här. På de ställen vi varit har Saba det finaste och färggladaste reven vi sett. De är också väldigt annorlunda mot de rev vi sett tidigare. Som sagt, Saba är ett måste för inbitna dykare! Efter dyken seglade vi vidare till Sint Maarten och på vägen fick vi se vår första kaskelott (Sperm whale) som låg och vilade på ytan. Det var förmodligen en hanne med tanke på hur stor den var. Med den avslutningen på dagen kan vi nog säga att det var den bästa dagen på hela resan.