21st to the 30th of March – Anguilla to Bermuda, a ten days journey over the Sargasso Sea. Hit by a freak wave.

April 2, 2014 in Travel Plans

Vid 23 tiden den 21a mars kom vi fram till Bermuda efter en bitvis hård resa. Vi satsade på att gå från Anguilla medan det var ett stort lågtryck på väg in över Bermuda, tanken var att när vi väl kommit fram skulle det värsta blåsandet var över. De första dagarna hade vi bra medvind. Med lite för hög fart, och i kombination med att de kraftiga vindarna låg lite längre söder ut än den prognos vi fått innan avfärd, hamnade vi i kuling under ett dygn som följdes av ett dygn med motvind och fyra meters vågor. Vindarna vände och vred och vågorna kom från flera håll. Mikael hade precis tagit över rodret och jag gått och lagt mig i kojen då en ”freak” våg kommer in från sidan och sköljer över båten. När Mikael tittade mot framrutan såg han under vatten. Den bröt minst en meter över överdäck på båten. Vattnet tryckte in kapellet, böjde båda kapellbågarna på babord sida och kapellets söm sprack i bakkanten. Vattnet fullkomligen öste in i sittbrunnen och Mikael var blöt från topp till tå. Jag låg i krypgångskojen och såg ett fall av vatten ösa ner i båten då vi inte stängt luckan upp till sittbrunnen. Vattnet slängdes mellan toalettdörren och upp på pentryt innan det rann ner i kölsvinet. När det var över stod Mikael och styrde med ett fladdrandes kapell över huvudet. Jag torkade av all elektronik innan vi kunde se över kapellskadan. Mikael tog ner kapellet och kunde böja tillbaka bågarna till funktionsduglighet. Silvertejp fick vara nödlösningen för den trasiga sömmen. I övrigt har vi inte hittat några skador ännu, förutom att trädetaljerna i sittbrunnen slitits mycket av saltvattnet. Nu går vi igenom hela båten och sköljer med sötvatten.

Som att det inte var tillräckligt så fick vi stopp i toaletten. Vi hade köpt odugligt billigt toalettpapper som skapar klumpar av papper som stoppar upp slangarna vilket gjorde att det inte gick att tömma septiktankarna. I två meters vågor fick Mikael ta en simtur under båten för att rensa ur från utsidan. Nervös och orolig stod jag på däck och höll hårt i en tamp han hade knutit runt midjan. Det gick bra och vi hoppas vi aldrig behöver göra om det igen. Vår sista påse Ahlgrens bilar gick åt som tröst. Stort tack till Andreas och familj som gav oss den då de var på besök på kanarieöarna.

Lågtrycken har rullat in över Bermuda i omgångar med en veckas mellanrum och vi satsade på att gå emellan dessa lågtryck. De sista dagarna hade vi medvindar och kom precis fram i tid då det nu är kuling igen och regnoväder. Mycket glada över att båten ligger stilla, att vi har möjlighet att gå igenom båten, skaffa färskvaror och får sova ut innan nästa etapp.

Det var synd att vi inte hade en lugnare resa för vi hade velat titta närmare på vad som levde i sargassotången som drev runt överallt i Sargassohavet. Mikael fick en liten jack på kroken och såg vid ett tillfälle en ”trigger”liknande fisk som låg vid utan och drev runt. Vi passerade vid ett tillfälle forskningsfartyget Walther Herwig III mellan två av sina trålningar. Tänkte på hur häftigt det hade varit om det var Dana vi träffat på istället (båten som både Mikael och jag har jobbat på). Deras expedition borde vara runt den här tiden. Tänkte också på hur mycket tång det måste fastna i trålen och om de har någon speciallösning för det. Den sista dagen, när vi närmade oss Bermuda hade vi ett gäng välkomnande delfiner (Atlantic spotted dolphins) som, i två omgångar, lekte vid fören och surfade i de stora vågorna runt båten.

Eastern Caribbean (EC) dollar var fina men vi har bifogat bilder på ännu vackrare pengar. Bermuda dollarn står 1 till 1 och det går lika bra att betala med US men visst är Bermuda dollarna mycket finare!

Stort tack för alla vänliga kommentarer på bloggen! Vi blir jätteglada av att läsa dem.