26th of April to the 6th of May – Faial, Horta and Ponta Delgada, S. Miguel. After much hard work on the boat we rented a car and drove around S. Miguel which is a beautiful island and worth a visit.

May 6, 2014 in Travel Plans

Vi spenderade 10 nätter i Horta, på Faial, innan vi tog oss till S. Miguel. Autopiloten blev fixad förvånansvärt snabbt när väl ingenjören var i butiken. Stor skillnad mot när vi reparerade den på St. Lucia där det tog över fyra veckor och kostade det tredubbla. De sista tre dagarna i Horta väntade vi på vind. Vi tog promenader (då vi fick återse den Svenska briggen Gladan som vi även såg på Kanarieöarna) och passade på att gå in på den berömda seglarbaren Peter´s som även har ett museum för karvningar i valben (s.k. scrimshaw). Som man som seglare bör göra i Hortas hamn lämnade vi vårt märke bland alla de tusentals andra målningar som förbipasserande gjort genom åren. Med de dåliga vindarna bestämde oss för att segla till S. Miguel för en snabbvisit. Det var egentligen originalplanen men eftersom vi var sena i planeringen hade vi funderingar på att segla direkt till England. Vi var glada att vi bestämde oss för S. Miguel som visade sig vara en mycket vacker ö.

Vi hyrde en bil en heldag och upptäckte fantastiska vyer. Vi besökte tvillingsjöarna som ligger långt ner i en gigantisk vulkankrater. Om man tittar noga ser man att det är en nyansskillnad på vattnet i de olika sjöarna då den ena är lite blåaktig och den andra mer grön. Vi åt medtagen lunch nere vid en av sjöarna på den enda udden i sjön med utsikt över en liten stad på andra sidan. Det måste vara lite udda att växa upp i en vulkankrater.

Mikael hade bestämt sig för att ta ett bad. Nu var det ca 17 grader i havet men det finns ett ställe där vulkanisk värme strömmar ut ur en grotta. I hela området strömmar värme ur marken. Vi klädde om till badkläder men blev skeptiska när ett annat par vände från badstegen. Det visade sig att det vid högvatten inte är någon större skillnad i temperaturen från havstemperaturen. Vill man ha värme ska man satsa på lågvatten. Envist tog Mikael ett snabbt dopp. En stor eloge för han var den enda av oss andra åtta personer som besökte badplatsen medan vi var där.

Sista stoppet för dagen blev på toppen av Lago Fogo. Det är en bra bit upp med branta slingriga vägar men det var helt klart värt det. Fantastisk utsikt och hade vi haft mer tid hade vi vandrat ner till sjön i botten på kratern. Det går inte att åka bil ner i kratern. Vi hade en otrolig tur för när vi skulle åka ner kom dimman (Skrämmande att inte se mer än några meter framför bilen när man vet att man har hundratals meter ner om man kör av vägen). Det är ganska vanligt att turister åker upp på vulkanerna och missar utsikten för att det ligger ett tjockt molntäcke i vägen. Vi hade en perfekt dag!