26th of May to the 2nd of June – England, Brighton to Denmark, Kerteminde

June 2, 2014 in Uncategorized

När vi väl seglade från Brighton var vädret fortfarande inte ultimat. Vi motorseglade en del och fick snart tidvattenströmmarna mot oss. Det går inte att undvika på så långa sträckor i vår fart. Eftersom vi ville ha medström genom Dover straight, där strömmarna är som starkast, ankrade vi i några timmar inne i Dovers hamnbassäng för att invänta medström. Det regnade hela resan över och vi hade dessutom en del motvind när vi kom upp mot Holland. Vi tog då beslutet att gå in i hamn vid Den Helder.

Genuin lycka infann sig då vi upptäckte att tvätt- och torkmaskiner ingick i hamnavgiften vid Den Helder. Ytterligare lycka när vi fann Wasa knäckebröd för under tian. Det krävs inte mycket för att bli lite extra glad när man är ute på sjön. Vi har under resan betalat upp till 400 kronor för att få tvätta och 35 kronor för ett litet paket wasa.

Resan fortsatte mot Cuxhaven med både medvind och medström och gick därför mycket snabbare är förväntat. Det är annars en ganska tradig sträcka där man måste se upp för både oljeplattformar och vindkraftparker.

Vi stannade i Cuxhaven för att tanka och handla lite mat innan vi tog oss in i Kielkanalen. Vi hann in 20 km (total längd är ca 95 km) och lade till vid en fin badvik där vi snabbt tog fram grill och rödvin för en härligt välförtjänad kväll i solnedgången. Den varade inte länge för så fort vi ätit och lagt oss på soffan framför en film somnade vi båda två. Vi var helt slutkörda och det var så skönt att dessutom få lite extra sovmorgon. Vidare färd genom kanalen var lite småkyligt men så fort vi lämnade kanalen och seglade ut i Östersjön kom helt magiskt en fantastisk sol och värmen ökade på ett vindstilla hav. En stund hade vi med stängt kapell hela 30 grader i båten. Då var klockan åtta på kvällen.

Seglatsen in i Östersjön mot Lysekil går mellan de danska öarna. På vägen besökte vi Magnus Wahlberg på Fjord och Baelt i Kerteminde där vi fick se de två skarvar de tränat för forskningsförsök. Vi planerar också ett stopp på Anholt innan vi för sista gången kastar loss på vår färd mot Lysekil. Nu är det inte långt hem!